You are currently viewing Nekoliko dobrih ideja za igre vani

Nekoliko dobrih ideja za igre vani

Trčaranje, igre skrivanja, igre ” uhvati me ako možeš”, igre sa starim posuđem i zemljom… To su igre koje su obilježile naše odrastanje, odrastanje naših roditelja, baka i deka i najljepše su uspomene iz djetinjstva svih nas. Nažalost danas djeca mnogo više vremena provode unutar svog doma a igranje na otvorenom zamijenilo je igranje video-igara i gledanje televizije i crtaća i dječijih zabavnih programa. Nedostatak vremena roditelja da se igraju s djecom vani ili na igralištu jedan je od glavnih razloga zašto se to dešava i zašto djeca više ne praktikuju igru i zabavu vani. Drugi razlog za to je, kako navode, briga za dječju sigurnost koja je u današnje vrijeme mnogo izraženija nego kada smo mi sami bili mali. Međutim, koliko god razloga imali ZA i PROTIV, igra i boravak na otvorenom imaju fantastične dobrobiti za djecu, baš kao i za odrasle.

Izađite van!

U ova jako neobična, moderna i stresna vremena, odlazak vani je zaista jako veliki luksuz sa mnogim prednostima kako za djecu tako i za odrasle. Zato izađite van svaki dan ako je to moguće. Budite u svom dvorištu, na terasi ili se prošetajte vani. Važno je da to bude na mjestima na kojima nema mnogo ljudi. Istražite svoj kvart ili mjesto i pokušajte pronaći takva mjesta  te svakako poštuje zabranu odlaska na igrališta i sportske terene. 

  • Igrajte igru skrivanja
  • Ponesite dekicu. Mini ručak i spavanjac može biti i vani.
  • Vozite bicikl
  • Skupljajte kamenčiće. Kod kuće po njima možete slikati flomasterima, vodenim bojama ili temperama.
  • Učite uz pomoć lišća prepoznati različite vrste stabala. Naučite dijete prepoznati različite vrste cvijeća i drugih biljaka.
  • Napravite čunjeve za kuglanje uz pomoć boca s vodom i pokušajte ih srušiti loptom.
  • Dio šetnje trčite. Penjite se na stabla. Hodajte po zidićima.
  • Uberite listove različitih biljaka i cvijetiće poput maslačaka i tratinčica.  Obojite ih uz pomoć tempera ili vodenih bojica i ostavljajte tragove na papiru.
  • Ako nemate koš, napravite ga od kante koja vam nije potrebna. 
  • Crtajte uz pomoć kreda.

Igre uz šatore

Iz bogate ponude Market Igračke izdvajamo posebne proizvode za djecu, uz koje mogu uživati vani sa svojom porodicom i vršnjacima.

Tobogani za djecu

Market igračke nudi izuzetne tobogane za mališane, koji će im boravak vani učiniti zanimljivim.

Fizička aktivnos kao jako bitan faktor u razvoju djeteta

Svi znamo kako je najbolje kada je fizička aktivnost zabavna, a igra na otvorenom je upravo to. Djeca na taj način vježbaju i zabavljaju se. Igranje na otvorenom pruža djeci nešto što većini djece u današnje vrijeme nedostaje – a to je fizička aktivnost.

Vožnja biciklom, igranje skrivanja, grudanje… Sve su to aktivnosti u kojima djeca jačaju svoje tijelo i mišiće.

Ovo je nekoliko ideja za igre vani. Posjetite našu webstranicu.

Komentariši