You are currently viewing Igračke za djecu

Igračke za djecu

Igračke za djecu predstavljaju veliku razonodu i bitne su za njihov razvoj. Kako se bliži zima, i vani postaje sve hladnije te smo sve češće u kući pod dekicom i uz šoljicu omiljenog toplog napitka, da li nam padne na pamet je li našim mališanima dosadno, i kako ćemo zabaviti njih te unijeti vedrinu i zabavu u njihove dane od jeseni do početka proljeća?

Ideja i nivo igre

Funkcionalne igrice – u kojoj dijete koristi i isprobava igre i predmete i tako razvija svoje sposobnosti;

KonstruktivnE igre – u kojoj se dijete služi predmetima, barata s njima s namjerom da nešto napravi;

Igre pretvaranja – igre u kojoj djeca koriste predmet ili osobu kao simbol nečeg drugog (simbolička igra, igra uloga);

Igre s pravilima – igre koje se igraju prema unaprijed poznatim pravilima.

Djeca to u sigurnoj i ugodnoj okolini trebaju naučiti, kako bi se kasnije znala nositi s uspjehom, ali i razočaranjem, koje će neminovno doći nekada u životu te se na taj način razvijati fizički ali i emotivno, i razvijati spremnost na nepoznato i razne situacije s kojima će se kasnije, vremenom susretati.

Edukativne igračke

Edukativne i kreativne igračke spadaju u najvažnije igračke. Uz pomoću njih djeca upoznaju oblike, boje, prva slova i brojke te razvijaju različite sposobnosti i vještine za brži razvoj. Kod ovakve vrste igračaka morate obratiti pažnju da li su i Vama i njima zanimljive kako bi dobile djetetovu pažnju. Uz edukativne igračke možete ih istovremeno zabaviti, naučiti novim stvarima i riječima te potaknuti njihovu kreativnost. Kreativne igračke pomažu pri razvoju njihove kognitivne sposobnosti te ih uče razmišljati izvan okvira. Svako dijete uz odgovarajuće edukativne i kreativne igračke može postati mali genijalac.

Pogledajte kompletnu ponudu Market igračke OVDJE.

Aktivnost

Kada kupite djetetu auto na daljinski ili bilo koju trenutno popularnu igricu jasno je kako će se vaše dijete s tom igračkom igrati. Međutim ako mu kupite rolere, loptu ili frizbi ,znači da ste ga motivisali na fizičku aktivnost i da mu indirektno potičete ljubav prema sportu i fizičkim aktivnostima koje će vremenom razvijati i usavršavati. Igračka usmjerava ponašanje djeteta, zato je bitno napraviti dobar izbor.

Pogledajte kompletnu ponudu Market igračke OVDJE.


Svaka igračka mora da ispunjava pedagoške, higijensko-zdravstvene i estetske zahtjeve. Drugim riječima igračka mora da bude primjerena uzrastu djeteta kome je namijenjena, da pokreće dječje psihofizičke sposobnosti, da može da se oblikuje i mijenja, da u djetetu probudi radoznalost, kreativnost, raspoloženje i podstiče ga na aktivnu igru.

Izrada

Sigurne igračke za djecu moraju biti izrađene od kvalitetnog materijala, bez oštrih ivica, kako se dijete ne bi povrijedilo tokom igre, postojane boje, lako periva ,da ne zadržava prašinu, drugim riječima da ne šteti zdravlju djeteta. Igračke treba da budu i lijepe, vedrih boja, skladnog oblika, jer sem što služe za igru one su i sredstvo pomoću koga dijete od malih nogu razvija osećaj za lijepo.

Pogledajte kompletnu ponudu Market igračke OVDJE.

Komentariši